Cool Tracks Climbers only 75 km 1650 hm

Koersfietsroute voor klimmers Deze koersfietsroute is voor klimmers. Koersfietsroute voor klimmers in de Ardennen: op het programma: vele beklimmingen, prachtige natuur, prachtige panorama’s. https://out.ac/I7dkyr Inleiding Zalige route voor klimmers. Nooit vlak. Altijd bergop of bergaf. Soms op heel kleine, landelijke wegen. Start en aankomst op de parking van Oberbayern in Waimes. Het grote voorrecht van […]

Koersfietsroute voor klimmers

Deze koersfietsroute is voor klimmers.

Koersfietsroute voor klimmers in de Ardennen: op het programma: vele beklimmingen, prachtige natuur, prachtige panorama’s.

https://out.ac/I7dkyr

Inleiding

Zalige route voor klimmers. Nooit vlak. Altijd bergop of bergaf. Soms op heel kleine, landelijke wegen. Start en aankomst op de parking van Oberbayern in Waimes. Het grote voorrecht van klimmers? De prachtige panorama’s en afgelegen plekjes waar niet-klimmers alleen maar van kunnen dromen.

Stuwdam van Robertville

Eerste klim naar Libomont. Vervolgens afdalen naar het meer van Robertville. Stuwdam oversteken. Klimmen naar Ovifat. Dalen, klimmen, dalen, klimmen, dalen via Moulin du Longfaye, Bayehon, Xhoffraix naar Bévercé.

Côte de la Ferme Libert

Na 17 km krijg je de Côte de la Ferme Libert voorgeschoteld, die mijns inziens een pak zwaarder is dan de Col de Stockeu, die aan km 49 aan de beurt is.

Ooit gehoord van de Côte de Renardmont? Ook een pittig klimmetje dat vlak na de Côte d’Amermont komt. Na de afdaling via de route en de Thier de Coo, krijg je 1 km vlakke weg om te recupereren 😊 .

Côte d’Aisomont en Stockeu

Dan volgt de Côte d’Aisomont vanuit Trois-Ponts naar Wanne: een mooie, geleidelijke 5 km lange beklimming waar je tempo op kunt maken, een echte “loper”. In Wanne begint de afdaling waar ik persoonlijk de remmen toeknijp. Op sommige stukken is het steil en ik doe het tijdens de afdaling zo in mijn broek dat ik volledig verkrampt aan de Stockeu begin. In bergop-modus glijdt de afdalingsstress van mij af en dat geeft me vleugels die je op deze steile klim kan gebruiken. De Col de Stockeu loopt na de stèle van Eddy Merckx eigenlijk door, maar jij gaat aan de stèle direct naar links. Ooit was deze afdaling gevaarlijk wegens de putten. De straat werd gelukkig opnieuw aangelegd.

Je daalt niet af tot in Stavelot, maar gaat aan de eerste straat naar rechts. Schakel op tijd….Ik hou van de beklimming die nu volgt. Kijk naar links voor een mooi uitzicht op Stavelot en de abdij.

Côte de Bellevaux

Lodomez, Beaumont: allemaal dorpjes met mooie panorama’s. Hier glooit de route. Zalig om te rijden.  Na Beaumont rijd je over de autosnelweg en dan daal je af naar Bellevaux om de Côte de Bellevaux te beklimmen. Hier was het kiezen tussen de vele beklimmingen. Op enkele vierkante kilometer kan je hier een schitterende klimtraining afleggen. De Thier de la Principauté heb ik links laten liggen: dat was een opoffering. Die komt dus niet in deze route voor.

Panorama’s

In de plaats heb ik voor de mooie uitzichten en een vlak (halleluja!) stukje landweg naar Ronxhy gekozen. Geleidelijk klim je naar Hédomont om dan via de Route du Panorama, die zijn naam niet heeft gestolen. In Floriheid daal je via een klein, idyllisch wegje af naar de RAVeL van Malmedy. Je rijdt de stad niet binnen, maar klimt naar de dorpjes Chôdes en G’Doumont.

Côte d’Espérance

Wel ja, het laatste klimmetje dat in Boussire begint, heeft zijn naam niet gestolen. Je riekt de stal, maar moet eerst 100 meter klimmen om de finale afdaling naar je vertrekpunt in Waimes te kunnen aanvatten.

Geniet voor een laatste keer van een prachtig panorama.  Heerlijke afdaling.

Benodigdheden

Cool Tracks-gps-toestel (Mrs White): deze route is niet bewegwijzerd. Je hebt dus een performant gps-toestel nodig. Deze route staat op Mrs.White.

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White is de fietscomputer die ik vooral aan koersfietsers verhuur.
Als je dit gps-toestel huurt, dan zul je 6 mooie fietsroutes (met segmenten!) ontdekken: de kortste = 50 km lang, de langste 128 km.
De fietsroutes kunnen onderling gecombineerd worden. Hoewel je natuurlijk overal langs de route kunt starten, komen alle routes voorbij in de regio Waimes en Bütgenbach (waar zich overigens telkens ook de “officiële” start en aankomst bevinden).

read more
RAVeL Ardennes Ride

RAVeL Ardennes Ride

Leuke route om je vakantie in de regio van Waimes, Amel, Malmedy, Bütgenbach, Vielsalm, Trois-Ponts, Spa, Hockai, Stavelot mee te beginnen: deze koersfietsroute voert over 4 RAVeLs , vandaar de naam Cool Tracks RAVeL Ardennes Ride oftewel de RAR-route. Je fietst over 60 km aan RAVeL-wegen: geasfalteerde, autovrije spoorwegbeddingen met een hellingsgraad van maximaal 3%. Vergis je echter niet: met 1063 hm kan deze fietsroute bezwaarlijk vlak genoemd worden….

read more