Relaxen op de koersfiets

Eifel Easy Ride tegenwijzerzin

Een grijze muur. Is die tunnel nu open of niet? Toch maar tot daar rijden. De muur blijkt gewoon mist te zijn. Ik waag mij toch in dat donkere gat, anders moet ik 1 km omrijden en een helling van 800 meter met een hellingsgraad van 9% overbruggen. Gelukkig werken de bewegingsmelders en lichten floepen aan. De tunnel van Bleialf wordt meestal van de herfst tot de lente gesloten. Het is, na de tunnel van Lommersweiler, de tweede tunnel van deze uitzonderlijke fietsroute.

Uitzonderlijk, ja. Niet meer en niet minder. Hoe vaak gebeurt het dat je als racefietser echt kunt ontspannen? Op de openbare weg moet je voortdurend op je hoede zijn: oppassen voor auto’s die je snelheid verkeerd inschatten, te dicht rijden, verraderlijke opritten, putten in de weg enz. enz.

Wel. Dit parcours is anders.

Ik heb het vandaag nageteld: dit parcours bestaat uit 85 km aan verkeersvrije oude spoorwegbedding met een super goed bollende asfaltlaag.

De brug tussen Ihren en Pronsfeld was gerepareerd: daar moest ik niet meer afstappen! Fijn!

In Prüm ben ik van de route afgeweken. Het centrum van Prüm is heel gezellig: een mooie abdijkerk, lonkende terrasjes…

De klim naar Hallschlag begint met een passage onder kleurige paraplu’s. Deze nationale weg is heel breed zodat ik mij eigenlijk nooit door de auto’s “bedreigd” heb gevoeld…Een alternatieve weg langs Olzheim is trager (grovere asfalt), maar minder verkeersrijk.

Ik doe deze route minstens één maal per jaar. Deze keer ben ik tegenwijzerzin gereden en daardoor zag ik nieuwe dingen. Het viel mij op dat het kerkje van Hallschlag best wel mooi is. Het bevergebied zag er anders uit. De Westwall-overblijfselen zijn mij dan weer niet opgevallen.

Door de route in deze richting te rijden, heb ik de vele fietsers die zich vanaf 10 uur op de Vennbahn begeven, vermeden. De zijtak van de Vennbahn – Weywertz – Jünkerath – is veel rustiger…

Hoewel de weg over hoofdzakelijk oude spoorwegbeddingen en langs de rivier de Prüm voerde, heb ik op 106 km toch bijna 800 hoogtemeters overbrugd. Ik zou dus niet zeggen dat dit een vlakke ronde is…

 

 

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White is de fietscomputer die ik vooral aan koersfietsers verhuur.
Als je dit gps-toestel huurt, dan zul je 6 mooie fietsroutes (met segmenten!) ontdekken: de kortste = 50 km lang, de langste 128 km.
De fietsroutes kunnen onderling gecombineerd worden. Hoewel je natuurlijk overal langs de route kunt starten, komen alle routes voorbij in de regio Waimes en Bütgenbach (waar zich overigens telkens ook de “officiële” start en aankomst bevinden).

read more
RAVeL Ardennes Ride

RAVeL Ardennes Ride

Leuke route om je vakantie in de regio van Waimes, Amel, Malmedy, Bütgenbach, Vielsalm, Trois-Ponts, Spa, Hockai, Stavelot mee te beginnen: deze koersfietsroute voert over 4 RAVeLs , vandaar de naam Cool Tracks RAVeL Ardennes Ride oftewel de RAR-route. Je fietst over 60 km aan RAVeL-wegen: geasfalteerde, autovrije spoorwegbeddingen met een hellingsgraad van maximaal 3%. Vergis je echter niet: met 1063 hm kan deze fietsroute bezwaarlijk vlak genoemd worden….

read more