Waarom een Garmin 1030+ ?

Wanneer een Garmin Edge Explore niet meer volstaat...

Zolang ik met de koersfiets onderweg was over relatief korte afstanden (zo tot 70 km), volstond mijn Garmin Edge Explore ruimschoots. Eén keer blokkeerde hij tijdens een lange rit, de Ourtalroute109 km, maar ik weet dat aan mezelf en legde niet direct de link met de ondermaatse performantie van het toestel. Dat toestel heet niet voor niets “Explore”…

Een eerste echte aanduiding dat ik met een te zwak toestel onderweg was, is er gekomen toen mijn gps tijdens het rijden van een zalige MTB-tocht, de Stoneman Arduenna, in augustus 2020 meermaals blokkeerde. Ik moest telkens stoppen om het toestel te rebooten (waardoor ik al snel 5 minuten per gedwongen halte verloor).

Het toestel reageerde ook vaak te laat: net op het ogenblik dat ik tijdens een ferme afdaling aan het denken was “Hé, dat bolt lekker” hoorde ik de waarschuwingspiep van het gps-toestel: foute route. Weer naar omhoog (ineens geen fijn bollende helling meer) om dan pas het bordje te zien…halverwege de helling. Mijn gps…die had royaal te laat gereageerd! Op zo’n momenten vloek je en wil je dat ding wegsmijten.

Een tweede frustratie kwam bij het uitlezen van mijn route: 189 MTB-kilometers op 1 dag (ik had er wat omwegen opzitten), dat is veel, zeker voor een simpel gps-toestelletje. Zo’n route bestaat uit waypoints. Een MTB-route bestaat doorgaans uit veel meer waypoints dan een koersfietsroute. De file (xml in gpx.formaat) waarin die gegevens worden opgeslagen werd voor mijn Garmin Edge Explore te complex. Vanaf km 90 is mijn toestel gestopt met het opslaan van de coördinaten waar ik passeerde. Het enige wat mijn toestel nog deed was tijd en afstand te meten. Pas bij het uitlezen van mijn route, zag ik een rechte lijn in vogelvlucht van het laatste geregistreerde coördinaat tot aan mijn eindpunt.

Dat was echt balen. Ik heb dan ook uitgekeken naar een nieuw, veel duurder, toestel: de Garmin 1030+: dit toestel berekent razendsnel nieuwe routes, reageert 250 meter voor een richtingverandering en legt onmiddellijk een satellietconnectie en…registreert ALLES, zelfs de sprongen die je maakt. Een echte sensatie! Wat een verademing toen ik de Dirty Boar, een niet bewegwijzerde MTB-tocht / gravelbike-tocht van 170 km door de Hoge Venen en de Duitse Eifel, reed: niet 1 maal verkeerd gereden en alles was mooi geregistreerd. Sommigen zijn bij mij gebleven omdat hun batterij te snel leegliep!

Sommigen zijn bij mij gebleven omdat hun batterij te snel leegliep!

Alvorens dit toestel aan te schaffen, heb ik vele reviews gelezen waaruit bleek dat het eigenlijk toch wel veel geld is voor een gps-toestel (€600). Persoonlijk heb ik geen spijt van deze investering: groot scherm, veel betere resolutie, snel, super performante processor: ik spaar tijd uit en tijd is veel meer waard dan geld.

Wil jij ook eens met een Garmin 1030+ rijden?

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White is de fietscomputer die ik vooral aan koersfietsers verhuur.
Als je dit gps-toestel huurt, dan zul je 6 mooie fietsroutes (met segmenten!) ontdekken: de kortste = 50 km lang, de langste 128 km.
De fietsroutes kunnen onderling gecombineerd worden. Hoewel je natuurlijk overal langs de route kunt starten, komen alle routes voorbij in de regio Waimes en Bütgenbach (waar zich overigens telkens ook de “officiële” start en aankomst bevinden).

read more
RAVeL Ardennes Ride

RAVeL Ardennes Ride

Leuke route om je vakantie in de regio van Waimes, Amel, Malmedy, Bütgenbach, Vielsalm, Trois-Ponts, Spa, Hockai, Stavelot mee te beginnen: deze koersfietsroute voert over 4 RAVeLs , vandaar de naam Cool Tracks RAVeL Ardennes Ride oftewel de RAR-route. Je fietst over 60 km aan RAVeL-wegen: geasfalteerde, autovrije spoorwegbeddingen met een hellingsgraad van maximaal 3%. Vergis je echter niet: met 1063 hm kan deze fietsroute bezwaarlijk vlak genoemd worden….

read more