Gezinswandeling met jonge kinderen? Een hele uitdaging…

Wandelen met kinderen: een uitdaging

Een gezinswandeling loopt niet altijd van een leien dakje. Wij hebben er onlangs iets op gevonden door een gps-toestel aan de kids toe te vertrouwen en hen te laten gidsen.

Gezinswandeling, belangenstrijd.

De belangenstrijd begint bij het uitkiezen van de wandeling: de kinderen pleiten voor een bos- en waterrijke wandeling in de Warchevallei. Mijn man en ik willen ook eens wat anders zien. Het ouderlijk gezag laat zich gelden en de jonkies van 6 en 9 jaar kunnen niet anders dan hun oudjes te volgen.

Is het nog ver?

Na het betreden van de wandelarena rijst al snel (= na 5 minuten) de vraag: “Is het nog ver?”. Mijn man en ik halen alle mogelijke truken uit de doos om de kinderen te motiveren: we tonen het tussendoortje dat ze halverwege mogen opeten, we lassen wedstrijdjes in: om ter eerst aan de bareel, wie vindt 10 dennenappels, we spelen verstoppertje – waarbij de kinderen vaak op onze stappen terugkeren om zich te verstoppen – o frustratie.

We gaan steeds minder wandelen

Enfin, voor ouders is het allesbehalve “rustgevend” om op deze manier te moeten entertainen. Vóór de helft van de wandeling is de trukendoos leeg en gaan we over op dreigementen: “Nu ga je wandelen of we blijven hier zitten tot wanneer het donker wordt. We gaan allemaal koud en honger krijgen.” Uiteindelijk kunnen ze niet anders dan ons te volgen.

Het is niet fijn om in het strijdperk te moeten treden met de kinderen: daarom gaan we steeds minder wandelen.

Toch nog eens samen wandelen

Wie had gedacht dat de grijze, grauwe, mistige, miezerige, deprimerende maand december ons een mooie gezinswandeling zou schenken? We snakten zo erg naar de buitenlucht, dat we onze kinderen willens nillens hadden meegesleurd voor een wandeling in Hauset in het noorden van de Oostkantons. Er zouden onderweg geen riviertjes zijn om dammetjes te bouwen, veel minder bossen dan thuis. De paden leken goed begaanbaar (en voor kinderen dus saai), het parcours was vlak.

We hadden ons bijgevolg mentaal voorbereid op conflicten, maar zouden onverbiddelijk al het kinderlijk verzet in de kiem smoren. Zo groot was onze drang om er even tussenuit te zijn en te wandelen in een andere regio.

De gps toont ons de weg

De route had ik op mijn Garmin Edge Explore gps-toestel gedownload. Eigenlijk is dat een fietscomputer die bewegingen vanaf 10 km/uur registreert, maar ik heb de instellingen aangepast zodat alle bewegingen vanaf 1 km/uur waargenomen worden. Ik gebruik dat toestel nu om te wandelen.

Plots vroeg de oudste of zij het gps-toestel eens mocht vasthouden. Na een snelle risicoanalyse (het toestel is robuuster en steviger dan een smartphone, het scherm kan worden vergrendeld, dankzij het lintje hangt het toestel vast aan de pols) heb ik haar de gps toevertrouwd.

De kinderen zijn onze gidsen

Instructie? Gewoon het roze lijntje volgen. Jullie zijn nu onze gids. Jullie wijzen ons de weg. Maak de wandeling niet onnodig langer 😊. 

Wat een verrassing: een leuke gezinswandeling

Halleluja! Ze hebben gewandeld als nooit tevoren. Met hun blik op het scherm hebben ze ongetwijfeld mooie uitzichten gemist, maar ze hebben plezier gehad, net zoals die twee glimlachende bejaarde personen die een kleine bengel voorbij zagen flitsen met een gps in de hand en zijn ouders in het kielzog.

Schattenjacht

Voor de kids was het als een schattenjacht. Doel? Zo snel mogelijk terug aan de auto zijn zonder de weg te verliezen. Wat waren ze fier dat zij ons de weg konden wijzen. Een ruzietje over wie de gps mocht vasthouden werd snel opgelost (1 km de ene, 1 km de andere). De jongste hebben we af en toe moeten helpen met het interpreteren van de kaart. De oudste is erin geslaagd de route met 500 meter in te korten.

Met zijn tweetjes genieten van een wandeling

We hebben 7 km afgelegd aan 4,5/uur !!! Ongezien snel! De kinderen liepen altijd voorop. Mijn man en ik volgden en genoten met zijn tweetjes.

Ik was dankbaar dat we 2021 op deze manier konden uitwandelen. Wat de toekomst ons zal brengen, weten we niet. Mogelijk zijn ze die gps snel weer beu, maar de herinneringen aan deze wandeling, neemt niemand ons nog af 😊.

Heb jij nog ideetjes om jonge kinderen enthousiast te maken voor wandelen? We zijn geïnteresseerd en kijken uit naar het lezen van je commentaar onder dit artikel!

Wil je ook eens wandelen met een GPS?

Op de Garmin Edge Explore staan mooie wandel- en (korte) fietsroutes. Indien je dat wenst, downloaden we gratis jouw eigen gpx-track of een gpx-track op maat.

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White is de fietscomputer die ik vooral aan koersfietsers verhuur.
Als je dit gps-toestel huurt, dan zul je 6 mooie fietsroutes (met segmenten!) ontdekken: de kortste = 50 km lang, de langste 128 km.
De fietsroutes kunnen onderling gecombineerd worden. Hoewel je natuurlijk overal langs de route kunt starten, komen alle routes voorbij in de regio Waimes en Bütgenbach (waar zich overigens telkens ook de “officiële” start en aankomst bevinden).

read more
RAVeL Ardennes Ride

RAVeL Ardennes Ride

Leuke route om je vakantie in de regio van Waimes, Amel, Malmedy, Bütgenbach, Vielsalm, Trois-Ponts, Spa, Hockai, Stavelot mee te beginnen: deze koersfietsroute voert over 4 RAVeLs , vandaar de naam Cool Tracks RAVeL Ardennes Ride oftewel de RAR-route. Je fietst over 60 km aan RAVeL-wegen: geasfalteerde, autovrije spoorwegbeddingen met een hellingsgraad van maximaal 3%. Vergis je echter niet: met 1063 hm kan deze fietsroute bezwaarlijk vlak genoemd worden….

read more