RAVeL Ardennes Ride

Leuke route om je vakantie in de regio van Waimes, Amel, Malmedy, Bütgenbach, Vielsalm, Trois-Ponts, Spa, Hockai, Stavelot mee te beginnen: deze koersfietsroute voert over 4 RAVeLs , vandaar de naam Cool Tracks RAVeL Ardennes Ride oftewel de RAR-route. Je fietst over 60 km aan RAVeL-wegen: geasfalteerde, autovrije spoorwegbeddingen met een hellingsgraad van maximaal 3%. Vergis je echter niet: met 1063 hm kan deze fietsroute bezwaarlijk vlak genoemd worden....

Wegbeschrijving

Waimes-Recht

Je start de koersfietsroute op de Oberbayernparking in Waimes. Je volgt de RAVeL (L45) en fietst naar het voormalige station van Waimes. Daar verander je van richting en volg je de Vennbahn (=RAVeL L48) naar Sankt-Vith.

Recht-Vielsalm

Net vóór de brug van Born verlaat je de Vennbahn en rijd je via (gewone, niet verkeersvrije) wegen naar Recht waar je een andere RAVeL volgt (L47a) richting Vielsalm. We volgen deze RAVeL gemakshalve niet tot op het einde (om een camping te vermijden aan het einde van de RAVeL die bovendien nogal bruusk op de grote baan uitkomt).

Vielsalm – Trois-Ponts – La Gleize: 20 km aan nationale, drukke wegen

In het centrum van Vielsalm volg je de grote baan (13 km op de N68) naar Trois-Ponts. In Trois-Ponts rijd je naar La Gleize (7 km op de N633). Op deze nationale verkeerswegen kan je snelheid maken als je daar zin in hebt. Auto’s kunnen langs je heen razen: een groot contrast met de RAVeLs waarop je net gereden hebt en waarop je dadelijk zult rijden. Bedenk wel: dit is de enige vlakke verbinding tussen Vielsalm en La Gleize. Verkies je verkeersluwe wegen, dan moet je over cols. We wilden deze route zo vlak mogelijk houden en zijn dus de grote wegen gevolgd.

La Gleize – Spa- Stavelot: eerst een beklimming, dan weer vlakke RAVeL

Eenmaal in La Gleize moet je een heuvelkam en de Col du Rosier over (4,5 km steilste stuk aan het begin – Cotacol nr 815) om in Spa te geraken. Een groot deel van de 1063 hoogtemeters overbrug je hier…Eenmaal in Spa volg je de RAVeL L44a naar Hockai, Spa-Francorchamps, Stavelot.

Stavelot-Malmedy-Waimes

In Stavelot kom je opnieuw op RAVeL L45 terecht die je via Malmedy terug naar je startpunt in Waimes voert.

60 km over RAVeL – genietersroute

Voor de Ardennen is dit een redelijk vlak toertje. Je leert in één rit 4 RAVeLs kennen die je tijdens fietstochten en wandelingen hier in de regio regelmatig kruist. RAVeLs zijn doorgaans goede wegen om af te steken en snel ergens naartoe te rijden. Opgepast: de maximale toegelaten snelheid op de RAVeL is 30 per uur – cfr verkeersreglement https://code-de-la-route.be/textes-legaux/sections/ar/code-de-la-route/184-art22quinquies ). Vele andere trage gebruikers bevinden zich op de RAVeL: wees hoffelijk en verdraagzaam. De RAVeL-lus is GEEN fietsroute om een snel gemiddelde te halen, wel een fietsroute om rustig de regio te verkennen, gemoedelijk wat los te rijden als voorbereiding op een lastige klimroute zoals de Cool Tracks Legendary Ardennes Ride van 127 km en 2564 hm.

Tip

Tip: om de route met 30 km in te korten rijd je in Trois-Ponts direct naar de RAVeL L45 en zo naar Stavelot. Je mist dan wel een heel mooi stukje natuur….

Benodigdheden

Cool Tracks-gpstoestel (Mrs White): deze route is niet bewegwijzerd. Je hebt dus een performant gps-toestel nodig. Deze route staat op Mrs.White, de witte Garmin 1030+ van Cool Tracks.

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White, een gps-toestel voor echte wielerliefhebbers

Mrs White is de fietscomputer die ik vooral aan koersfietsers verhuur.
Als je dit gps-toestel huurt, dan zul je 6 mooie fietsroutes (met segmenten!) ontdekken: de kortste = 50 km lang, de langste 128 km.
De fietsroutes kunnen onderling gecombineerd worden. Hoewel je natuurlijk overal langs de route kunt starten, komen alle routes voorbij in de regio Waimes en Bütgenbach (waar zich overigens telkens ook de “officiële” start en aankomst bevinden).

read more